Arvot kuvaavat sitä, miten toimimme.
Kun elät henkilökohtaisten arvojesi mukaisesti, kukoistat. Jokapäiväiset arjen ja työn valinnat saavat merkityksen. Arvojensa vastaisesti toimiva yritys tai henkilö elää itsepetoksessa ja voi huonosti.
Tämän blogikirjoituksen tavoite on auttaa sinua ymmärtämään arvojen merkitys sekä ohjata tunnistamaan ja nimeämään omat arvot.
Mitä ovat arvot?
Arvot ovat ohjenuora. Arvot vastaavat kysymykseen: Miten?
Miten teen päätöksiä? Miten johdan työskentelyäni tai yritystäni? Miten pääsen tavoitteisiini? Miten erotun muista? Miten samaistun muihin?
Päivittäiset teot saavat lisää syvyyttä ja merkityksen tunnetta, kun otat aikaa itsetutkiskelulle ja mietit toimintasi taustalla vaikuttavia arvoja.
Ihmiset viihtyvät sellaisten ihmisten seurassa, joilla on samankaltaiset arvot kuin heillä itsellään. Sama pätee yrityksiin. Kuluttaja sitoutuu paremmin yrityksiin, jonka arvoihin hän voi samaistua. Yhteistyökumppani tekee mielummin yhteistyötä sellaisen toimijan kanssa, jonka arvot vastaavat heidän omiaan.
Hyvinvointi edellyttää omien arvojen mukaisia valintoja. Joskus se voi tarkoittaa kieltäytymistä asioista, jotka kokee arvojensa vastaiseksi. Olen itse sanonut ei yhteistyöprojekteille, jotka olen kokenut riitelevän arvojeni mukaisesti. Yhdessä oli tarkoitus ottaa valokuvia, jotka koin seksistisiksi, toisessa brändätä arvojeni vastaista liiketoimintaa. On rohkeutta elää arvoilleen uskollisesti.
Jos et ole aiemmin pohtinut arvojasi, kannustan tekemään sen nyt.
Tunnista ja nimeä omat arvot - 5 askelta
Arvot ovat aito ja merkityksellinen perusta työllesi — kenties koko elämällesi, kun nimeät ne rehellisesti.
Kirjoita vapaamuotoinen lista merkityksellisistä asioista ja arvoista, jotka koet omaksesi. Esimerkiksi lempeys, ilo, rehellisyys, esteettisyys, ... Todennäköisesti yhden keksittyäsi niitä alkaa pulpahdella mieleesi lisää.
Listauksen päätteeksi valitse 3 kaikkein parhaiten sinua ja toimintaasi kuvaavaa arvoa. Valinta auttaa arvojen muistamisessa.
Paina arvot mieleesi. Niitä ei tarvitse huutaa kaduilla tai tatuoida ihoonsa. Mutta ne kannattaa olla selkeänä vähintään itsellä mielessä sekä myös esimerkiksi omalla tiimillä, jos sellainen sattuu olemaan.
Jos huomaat hetken päästä, etteivät valitsemasi arvot vastaakaan todellisuutta ja ne alkavat tuntua merkitystä tuovan ohjenuoran sijaan painolastilta, ne eivät todennäköisesti olleet rehellisesti valittuja. Silloin palaa aiemmin laatimasi listan pariin ja mieti valintaasi uudelleen.
Anna arvojen näkyä käytännön tasolla. Arvot eivät ole jotain sellaista, joka kerran kirjoitetaan työhuoneen seinälle ja sen jälkeen unohdetaan.
Ajan kanssa oikeat, itselle ja omalle yritykselle toimivat arvot johtavat omaa työskentelyä oikeaan, itselle merkitykselliseen suuntaan.
Arvot eivät ole jotain sellaista, joka kerran kirjoitetaan työhuoneen seinälle ja sen jälkeen unohdetaan.
>>> Puuttuuko yritykseltäsi arvot? Varaa ilmainen 30 min minisparraus ja testaa, miten voisimme laittaa brändisi perustan kuntoon.
Avainsanat: brändäys, brändimuotoilija, brändimuotoilu, arvot, omat arvot, arvojen tunnistaminen
Comentarios