top of page
Lasit.jpg

Elsa ja Ismo Hietanen — yrittäjäpariskunnan kokemus yrittäjyydestä


Urapolullani yksi eniten inspiroineista asioista on toisten yrittäjien ja luovien tekijöiden tarinat. Muiden kokemusten kuuleminen on valtavan arvokasta pohtiessa omaa suuntaa ja seuraavia valintoja. Jokainen uratarina on kertomisen arvoinen - kenties juuri sinä voit saada meidän tähänastisesta tarinasta yrittäjinä ideoita tai rohkaisua omaan elämääsi.


Teidän yritys on nimeltään Elsa ja Ismo Oy, miksi valitsitte tällaisen nimen?

E: Tykkään sanoa, että meidän yritys on perustettu eräänlaiseksi "leikkikentäksi". Meillä ei ollut yritystä perustettaessa selkeää ajatusta, mitä kaikkea muotoilun ja luovan työn alalla tulemme yrityksemme kautta tekemään. Halusimme, että nimi mahdollistaa niin graafisen suunnittelun, brändimuotoilun kuin mahdollisesti muut myöhemmin keksittävät ideat. Ja se oli fiksu päätös! Nykyään Elsa ja Ismo Oy on kuin katto-organisaatio meidän brändeille: Tyylipuhetta Medialle ja Brändimuotoilutoimisto Brändilälle.


Olisitko osannut kuvitella 5 vuotta sitten olevasi nyt yrittäjä?

I: Yrittäjyys ei ole koskaan ollut minulle ensisijainen vaihtoehto. Tähän elämäntilanteeseen se on kuitenkin ollut toimiva valinta, kun on voinut työskennellä vapaasti ajasta ja paikasta riippumatta.

E: Olen aina ollut itsenäinen ja halunnut vaikuttaa työhön, jota teen. Siksi yrittäjyys on ollut minulle aika luonnollinen polku. En tosin uskonut, että uskaltaisin ryhtyä yrittäjäksi ennen vuosien työkokemusta muualla.


Millaista on toimia yrittäjänä oman puolison kanssa?

E: Saadaan olla paljon yhdessä, kun molemmat tekevät työtä kotona. Se on ainakin tosi ihanaa.

I: Tottakai työn ja vapaan erottaminen on vähän haastavampaa, mutta emme ole kokeneet sitä kuormittavaksi. On erityistä, kun työpaikalla on aina paras kaveri mukana.


Elsa ja Ismo Hietanen

Kuva: Joonas Lampela


Onko teillä samanlainen päivärytmi töiden kanssa?

E: Yksi parhaista tähänastisista päätöksistä on ollut aloittaa joka aamu yhteisellä palaverilla, jossa katsotaan päivän työtilanne ja -tehtävät. Se on tuonut viikkoon struktuuria.

I: Työrytmimme on aika joustava ja päivät ovat vaihtelevia. Sanoisin, että töiden päivärytmi on meillä yllättävän samanlainen. Pyritään tekemään töitä yhteisinä aikoina.


Miten teillä jakautuu työtehtävät ja vastuut keskenänne?

E: Olen luonteeltani innostuja ja Ismo taas on pitkäjänteisempi tekijä. Tasapainotetaan aika hyvin toisiamme. Olen kaikkein mieluiten joko yrityksen strategisella tasolla tai sparraan meidän asiakkaita.

I: Kaikkea saa pienessä firmassa tehdä, mutta mieluiten keskityn itse työn tekemiseen. Elsa on ottanut enemmän vastuuta projektinhallinnasta, markkinoinnista sekä muun muassa kirjanpidosta.


Teettekö pääasiassa yhteisiä vai omia projekteja?

E: Sekä että. Brändisparraus on minun tuottama palvelu ja lisäksi minulla on esimerkiksi omia sisällöntuotannon asiakkaita. Ismolta saa kuitenkin aina hyviä näkökulmia kaikkiin omiin projekteihini.

I: Asiakasprojekteja tulee meidän molempien kautta, ja vaikka toinen olisi projektissa päävastuussa, etenevät ne yleensä enemmän tai vähemmän yhteistyössä.


Yrittäjäpariskunta Elsa ja Ismo Hietanen

Mikä on yrittäjyydessä parasta?

E: Vapaus on ehdottomasti paras asia. Vapaus suunnitella omat aikataulut ja tehdä asioita, jotka kokee mieluisiksi. Työ on tietysti aina työtä eikä joka päivä helppoa ja kivaa. Yrittäjänä saa johtaa omaa työskentelyään ja nähdä työnsä jäljen, mikä on usein palkitsevaa.

I: Yrittäjyys antaa vapautta unelmoida tulevaa ja rakentaa mieleistä työtä, jota voi tarjota myös muille. Se innostaa!


Millaisia haasteita olet kohdannut yrittäjänä?

I: Taloudellinen epävarmuus ja työyhteisön puute ovat vähän harmillisia. Toivottavasti tilanne niiden kanssa paranee lähivuosina.

E: Kun saa itse tehdä päätökset, on vastuukin tietysti suurempi. Aina yrittäjäkään ei onnistu ja se tietysti harmittaa. Joskus tulee myös todella sokeaksi tekemiselleen. Välillä kaipaisi, että joku antaisi kunnolla palautetta ja neuvoja eteenpäin.

Mitkä vinkit antaisit yrittäjyydestä haaveilevalle?

E & I: Ole rohkea kulkemaan omaa polkuasi ja tekemään omalta tuntuvia asioita. Kevytyrittäjyys on esimerkiksi helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä. Yrittäjyys ei ole kuitenkaan sama asia kuin harrastuneisuus. Yrittäjäksi ryhtyessäsi yksi tärkeimmistä kysymyksistäsi on: miksi firmani on olemassa ja ketä minä voin osaamisellani auttaa.


>>> Olemme yrittäjäpariskunta Elsa ja Ismo Hietanen ja olemme apunasi, kun kehität brändistäsi sinunnäköistäsi menestystarinaa. Sparraamme brändisi ydinviestin kirkkaan selkeäksi ja muotoilemme yrityksellesi erottuvan brändi-ilmeen. Toteutamme myös verkkosivut ja brändimarkkinoinnin materiaalit. Meillä on suuri ilo työskennellä pitkäjänteisesti useiden asiakkaidemme kanssa. Kerro, mitä brändisi kaipaa ilmaisessa 30 min mininsparrauksessa.Avainsanat: yrittäjyys, yrittäjätarina, luovan alan yrittäjä, yrittäjäpariskunta, oma suunta, kokemuksia yrittäjyydestä, uratarina

Komentar


bottom of page