top of page

Brändäys & STRATEGIA — yksinkertaiset kysymykset toimivaan brändistrategiaan

Brändistrategia syntyy vastaamalla näihin viiteen yksinkertaiseen kysymykseen: miksi, mitä, miten, kenelle ja missä. On kyse sitten keskisuuresta yrityksestä tai yhden unelmanrakentajan bisneksestä, antavat samat kysymykset avaimet brändäyksen strategiseen ytimeen.

Jostain syystä minun on ollut valtavan vaikea käsittää sanaa strategia. Mikä strategia on? Mistä sen voisi saada? Miten se liittyy brändiin? Vähitellen olen ymmärtänyt, että strategia kuulostaa suuremmalta kuin mitä se todellisuudessa on.


Onnistuneen brändistrategian merkit


Strategia on kuin silta, joka luodaan nykytilan ja tulevaisuuden näkymän väliin. Askeleet, toimintasuunnitelma kohti yrityksen näkyä ja suurta unelmaa. Se on yhtä aikaa sekä suuria linjoja että arjessa tapahtuvaa toimintaa, jolla rakennetaan unelma todeksi.


Onnistunut brändistrategia on ymmärrettävä ja luonnollinen osa jokaista työpäivää. Se ei ole jotain, jonka äärelle palataan kerran puolessa vuodessa yrityksen visio- tai strategiapäivässä. Strategia ei toimi, jos se ei ole aktiivisesti käytössä.


Toimiva brändistrategia on osa menestyvää brändäystä ja se kiteytyy seuraavaan yksinkertaiseen (mutta yllättävän haastaviin) viiteen kysymykseen: miksi, mitä, miten, kenelle ja missä. Osaatko sinä vastata näihin?


Brändistrategia on silta, jota pitkin kuljetaan nykytilasta kohti näkyä.

1. Miksi yritykseni on olemassa?


Aloita aina kysymällä ensin kysymyksistä tärkein: miksi. Suurin miksi-kysymyksistä on tietysti se, miksi yritykseni ja bränidini ylipäätään on olemassa. Mistä innostun? Mikä on se unelma, jota teen todeksi omassa ja muiden elämässä? Mikä on se muutos, jonka haluan nähdä maailmassa?


Aiheesta on juuri julkaistu suomennettu menestyskirja: Kysy ensin miksi : parhaat johtajat innostavat muuttamaan maailmaa.


2. Mitä yritykseni tekee?


Menestyskirjailija Jim Collins teoksessaan Hyvästä paras : miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? asettelee kysymyksen seuraavasti: Missä voimme olla maailman parhaita?


Sinulla on osaamista, jolla voit auttaa muita. Vahvuutesi luovat perustan sille, mitä voit tuotteidesi kautta tarjota muille. Et ehkä ole maailman paras alallasi - ainakaan vielä, mutta erityisalueesi tunnistaminen ja rajaaminen on hyväksi. Se on oikeastaan välttämätöntä, jotta yrityksesi tarjooma hahmottuu sinulle itsellesi, ja jotta muut voisivat yhdistää sinut juuri omaan erityisalaasi.


3. Miten luon palvelullani arvoa?


"Harrastus on se, johon sinulla on taitoja ja jota rakastat tehdä. Liiketoiminta on se, joka näiden lisäksi ratkaisee potentiaalisen asiakkaasi ongelman." - Tao De La Torre


Olet yrittäjä ja tarkoituksesi on tuottaa tuotteesi kautta arvoa asiakkaallesi. Arvoa, jota he saavat vastineeksi rahoistaan. Ja tämä arvo mitataan siinä, millaisen hyödyn tai avun asiakas kokee hankkiessaan sinulta tuotteen tai palvelun. Arvo on siis käytännössä se, miten onnistut ratkaisemaan asiakkaasi ongelman tai kuinka hyvin autat tätä saavuttamaan tavoitteensa.


4. Kenelle yritykseni tuotteet tai palvelut on suunnattu?


Yrittäjä ei toimi koskaan yksin. Yksikään unelma ei tule todeksi vain omilla ponnisteluilla.


Kohderyhmä kuvaa sitä ihmisjoukkoa, joka tarvitsee palveluasi menestyäkseen omassa elämässään. On tärkeää ymmärtää potentiaalisen asiakkaan motiiveja, tarpeita ja toiveita elämässä, jotta osaat puhutella oikeita ihmisiä ja kohdentaa viestisi oikein niin, että se tuottaa tulosta. Tunnetko jo asiakkaasi? Jos et, ole heihin rohkeasti yhteydessä ja kysy, mistä asioista he haaveilevat.


5. Missä tavoitan asiakkaani?


Elämme huomiotalouden aikaa. Ne palveluntarjoajat vetävät pisimmän korren, jotka tulevat mieleen tai ovat löydettävissä, kun apua kaivataan (ja vastausta haetaan Googlesta tai kysytään kaverilta). Oletko sinä löydettävissä siellä, missä asiakkaasi ovat? Missä sinä saat äänesi kuuluviin?


Eikä kyse ole vain oman nimen ja tuotteen huutelusta kelle tahansa, vaan palvelemisesta. Asiakas kaipaa apua, ja sinun on ennen kaikkea voitettava tämä puolellesi kuulemalla aito tarve ja vakuuttamalla, että osaamisestasi oikeasti on tälle hyötyä. Tätä kutsutaan sisältömarkkinoinniksi.


Sisältömarkkinointia vanhempi ilmiö on suosittelun voima. Hyvin tehty työ on paras sijoitus ja jälki, jonka voit jättää kohderyhmäsi mieleen. Kuinka sinä jäät kohderyhmäsi mieleen?


>>> Sparrataan henkilöbrändisi timanttisen selkeäksi ja tehdään se brändimuotoilun keinoin näkyväksi oikeissa kanavissa, oikeille ihmisille. Varaa ilmainen 30 min minisparraus ja jutellaan lisää siitä, miten sinun yritysunelmasi saadaan kukoistamaan.


Avainsanat: brändäys, yrityksen brändäys, brändin rakentaminen, brändistrategia, henkilöbrändi, henkilöbrändin rakentaminen, henkilöbrändäys, brändimuotoilu, brändimuotoilija


bottom of page