top of page
Lasit.jpg

YRITYKSEN BRÄNDÄYS — 3 vaihetta

Brändi ei ole jotain päälle liimattua. Kaikella, joka on olemassa, ja joka on yhteydessä muihin ihmisiin, on brändi. Brändi ilmenee kohtaamispisteissä muiden ihmisten kanssa - yritysten tapauksessa potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Brändi on mielikuva, jonka asiakas yrityksestä rakentaa.


Menestyvä brändi tietää, kuka on, mikä on sen tehtävä ja mihin se on menossa. Vahva brändi tuntee arvonsa (values) ja tietää arvonsa (worth). Se on itsevarma ja rohkea, selkeä ja yhtenäinen sekä erottuva. Yrityksen brändäys on niitä asioita, joihin voidaan tietoisesti vaikuttaa tietynlaisen brändimielikuvan synnyttämiseksi. Tämä blogiteksti varustaa yrityksen brändäykseen kolmen vaiheen kautta.

Kaikella, joka on olemassa, ja joka on yhteydessä muihin ihmisiin, on brändi.

1. Ydinviestin muotoilu


Brändin rakentamisen ytimessä on brändin missio eli miksi yritys on olemassa, ja mitkä ovat sen tarkoitus ja tehtävä maailmassa. Arvot taas kertovat siitä, miten yritys toimii. Missio ja arvot muodostavat yrityksesi ydinviestin, brändimarkkinoinnin kärjen.


Näky ja visio kertovat sen, mihin yritys on menossa. Missio, arvot ja visio muodostavat brändin dna:n, brändin uniikin identiteetin, joka erottaa sen muista. Yhtä tärkeää kuin missio, arvot ja visio on yrityksen arvolupaus eli se, mitä yritys lupaa asiakkaalle rahojensa vastineeksi. Eikä vain lupaus, vaan lupauksen lunastaminen parhaalla mahdollisella, asiakkaalle sopivalla palvelulla ja tuotteella. Jokainen positiivinen kokemus vahvistaa brändin arvoa. Missio, visio, arvot ja arvolupaus ovat brändin perustus. Sen päälle rakennetaan kaikki, mitä yrityksestä näkyy ulospäin.


Missio ja arvot muodostavat yrityksesi ydinviestin, brändimarkkinoinnin kärjen.

>>> Kaipaatko apua yrityksesi suunnan selkiyttämiseen ja brändin kehitystyöhön? Tarjoan sparrauspalvelua, jotta voisit kokea, että sinä ja yrityksesi olette menossa oikeaan suuntaan.


Vahva brändi tuntee arvonsa (values) ja tietää arvonsa (worth).

2. Visuaalinen brändi-ilme


Yksi voimakkaimmista brändäyksen keinoista on visuaalisen brändi-ilmeen rakentaminen. Visuaalinen identiteetti koostuu logosta, fonteista, väreistä, grafiikoista sekä kuvamaailmoista. Visuaalisen brändi-ilmeen tarkoitus on ilmentää brändin ydin ja rakentaa tunnistettava, kilpailijoista erottava brändin ulkoasu, joka toistuu, mahdollisuuksien mukaan, samanlaisena kaikissa brändin toimissa sekä kanavissa. Kun brändin visuaalinen identiteetti on suunniteltu selkeäksi ja brändiä ilmentäväksi, helpottuu päivittäisen brändiviestinnän toteuttaminen huomattavasti.

Visuaalisen brändi-ilmeen tarkoitus on ilmentää brändin ydin ja rakentaa tunnistettava, kilpailijoista erottava brändin ulkoasu.

3. Yhtenäinen brändimarkkinointi


Brändimarkkinointi on erilaisia vaikuttavia tekoja niissä kohtaamispisteissä, joissa yritys tavoittaa asiakkaansa. Markkinointia tapahtuu niin somessa kuin esimerkiksi painetun aineiston, messuosastojen, yrityksen verkkosivujen ja sähköpostimarkkinoinnin kautta.


Brändimarkkinointia on tärkeä tehdä brändin ydinsanoman mukaisesti sekä brändin visuaaliselle identiteetille uskollisena, jotta asiakkaalle rakentuu yhtenäinen, haluttu mielikuva yrityksestä. Yhtenäisyyteen liittyvät myös verbaalisuuden määrittely eli se, miltä brändi kuulostaa.

Brändimarkkinointia on tärkeä tehdä brändin ydinviestin mukaisesti sekä brändin visuaaliselle identiteetille uskollisena.
>>> Kaipaatko apua yrityksesi brändäyksessä? Olen brändimuotoilija ja autan sinua brändäämään yrityksesi valmentavalla otteella. Lisäksi luon yhdessä graafikko-mieheni Ismon kanssa brändisi parhaita puolia heijastavan, vaikuttavan ja tunnistettavan brändi-ilmeen. Varaa ilmainen 30 min minisparraus ja testaa, millaista työskentely kanssani on!

Avainsanat: brändäys, brändimuotoilija, brändimuotoilu, brändiviestintä, brändimarkkinointi, brändi-ilme, brändipotentiaali, brändinhallinta


Comments


bottom of page