top of page

BRÄNDÄYKSEN TYÖKALUNA TARINAT // case MU KAVA

Ihminen on aina kertonut tarinoita. Miksi? Miten sitä voidaan hyödyntää brändäyksessä?

Kerron vinkkejä tarinankerrontaan sekä jaan oman esimerkkini tarinasta brändimuotoilun työkaluna.


Miksi tarinankerrontaa?


Tarinat ovat olleet tapa välittää tietoa ja taitoja. Tarinat viestivät arvoista. Tarinat jättävät vahvan muistijäljen ja herättävät meissä tunteita. Tarinoilla on mahdollisuus koskettaa ja saada kuulija samaistumaan. Tarinat kertovat ihmisistä, ihmisyydestä - ja se on aihe, joka ei koskaan lakkaa kiinnostamasta.


Tarinat kertovat ihmisistä, ihmisyydestä - ja se on aihe, joka ei koskaan lakkaa kiinnostamasta.

Tarinankerronta on erityisen tehokas tapa saada ihminen kiinnostumaan, samaistumaan, vakuuttumaan, sitoutumaan sekä toimimaan halutulla tavalla. Tarinat jäävät mieleen ja niitä on helppo kertoa eteenpäin. Ja juuri tähän kiteytyy tarinoiden erinomaisuus brändäyksessä.


Saman tarinan eri osia voidaan hyödyntää brändin joka tasolla. Brändin olemassaoloon voi liittyä yksi suuri tarina. Brändin viestinnässä voidaan hyödyntää tiivistetysti paloja tästä tarinasta. Samasta bränditarinasta voidaan vuorotellen nostaa esiin eri sankarit: perustajat, työntekijät, yhteistyökumppanit sekä asiakkaat.


Samasta bränditarinasta voidaan vuorotellen nostaa esiin eri sankarit: perustajat, työntekijät, yhteistyökumppanit sekä asiakkaat.


Millainen on hyvä tarina?


Hyvän tarinan rakenne ja sisältö riippuvat halutusta brändimielikuvasta, tuotteesta sekä kohderyhmästä. Oli tarina sitten fiktiivinen tai tositapahtumiin perustuva, on tärkeää, että se on uskottava. Hyvälle tarinalle on aina ominaista sen omalaatuisuus sekä tunteisiin vetoavuus.


Hyvää tarinaa voi ajatella matkana. Matkalla on päähenkilö, jolla on jokin tavoite. Matkalla on erilaisia vaiheita, joissa kohdataan haasteita, ehkä epäonnistuminenkin ja siitä selviytyminen. Matkalla opitaan usein jotain: oivalluksia elämästä tai opetus muistettavaksi loppuelämäksi.


Hyvälle tarinalle on aina ominaista sen omalaatuisuus sekä tunteisiin vetoavuus.

Kun ajattelet omaa elämääsi, olet takuuvarmasti kohdannut erilaisia matkoja. Erilaisia vaiheita, joista olet selvinnyt ja joista olet oppinut jotain. Se kaikki on otollista ainesta tarinankerronnan materiaaliksi. Ja mikä parasta, se on totta ja siihen on todennäköisesti helppo samaistua. Brändin tarinankerronta ei ole sen ihmeellisempää.


Kotimaisen naistenvaatemerkki MUKA VA:n AW1920 mallistokuvaukset.

Oma esimerkkini tarinallisuudesta brändimuotoilussa on tarina, jonka rakensin valokuvausten suunnittelun lähtökohdaksi. Tehtäväni oli suunnitella ja toteuttaa kotimaisen MUKA VA:n mallistokuvaukset. Lähestyin projektia kuvailemalla tuotteista välittyvää tunnelmaa ja viestiä tarinan muodossa.


Koskettavan ja samaistuttavan tarinan ympärille oli helppo rakentaa projektin visuaalinen maailma väreineen ja rekvisiittoineen. Tarinaa voitiin käyttää lopulta myös malliston markkinoinnissa.Pienenä tyttönä keräsin kiviä taskuihin ja kukkasia korvan taakse. Oli luonnollista kantaa palaa luontoa mukana. Kotona kukka kuihtui nopeasti ja kivet eivät kuivina näyttäneet enää niin upean värisiltä kuin ulkona juuri sateen kastelemina.


Rakennetussa ympäristössä juuriltaan revitty tukehtuu hengiltä. Luonnon kauneuden kokemus etääntyy. Luonto tuntuu kaukaisemmalta, mutta muisto säilyy.Mitä hyvässä tarinassa on syytä välttää?


Hyvä tarina ei kerro pelkästään onnistumisia vaan nostaa esille myös epäonnistumisen hetket. Liika jaarittelu, pinnallisuus ja henkilökohtaisen tason puute saavat tarinan tuntumaan tylsältä. Vaikka tarina olisi keksittykin, sen tulee tuntua aidolta ja rehelliseltä.


Vaikka tarina olisi keksittykin, sen tulee tuntua aidolta ja rehelliseltä.

>>> Millaista tarinaa brändisi kertoo? Millaisia vaiheita olet kohdannut matkallasi? Miten kohderyhmäsi voisi samaistua ja kokea tarinasi kautta yhteenkuuluvuudentunnetta yrityksesi kanssa?Avainsanat: tarinankerronta, tunteisiin vetoaminen, brändäys, brändäyksen työkalut, brändimuotoilija, brändimuotoilu, brändiviestintä, brändimarkkinointi, brändi-ilme, brändipotentiaali, brändinhallinta, muotoilu, muotoilija

bottom of page