top of page

Miten löytää oma suunta työelämässä? // 5 VINKKIÄ

Oman jutun löytäminen työelämässä ei tapahdu paikallaan odottamalla. Löytäminen vaatii etsimistä. Totta on, että harva meistä edes tulee löytämään sitä yhtä omaa juttua. Oman jutun sijaan onkin relevantimpaa puhua omasta suunnasta.


Oman jutun sijaan onkin relevantimpaa puhua omasta suunnasta.

Kerron tässä postauksessa omasta matkastani kohti omalta tuntuvaa suuntaa työelämässä ja koostan loppuun viisi vinkkiä, jotka ovat ratkaisevasti auttaneet minua matkallani.


Elsa Hietanen_oma suunta työelämässä

Olen ollut aina ihan hyvä vähän kaikessa, mutta en erityisemmin ole loistanut missään. Oli vaikea nähdä, mitä haluaisin tehdä ja mihin suuntaan lähteä lukion jälkeen.


Päädyin omalle opintojen polulleni täysin vahingossa. Hain opiskelemaan harrastuneisuuteeni perustuen hetken mielijohteesta sen enempää perehtymättä niin opiskelupaikkaan kuin alan työllistymisen mahdollisuuksiinkaan. Sain koulupaikan vaatesuunnittelun koulutusohjelmaan varasijoilta.


Päädyin omalle opintojen polulleni täysin vahingossa.

Luovan alan opinnot tempasivat hyvin pian mukaansa, vaikka oma suunta ei samantien kirkastunutkaan. Aloin pikkuhiljaa nähdä innostuvani joistain asioista enemmän kuin muista. Pääsin kokeilemaan erilaisia juttuja niin kurssien, projektien, harjoittelujen kuin sivutoimisten töidenkin kautta.


Vuonna 2019 sain finaalipaikan Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa. Tiesin finaaliin valmistautuessa, että minulta vaadittaisiin kilpailussa pärjäämiseksi erottumista. Tiesin myös, että minulta tultaisiin kysymään ajatuksiani tulevaan.


Kuka minä olen ammatillisesti? Mikä tekee minusta erityisen? Mihin minä olen menossa?


Niin, siinäpä vasta oli hyvä kysymys.


Kilpailuvoittoa ei tullut, mutta näin jälkeenpäin se tuntuu hyvältä. Kilpailukokemus käynnisti minussa valtavan itsetutkiskelun ja oman ammatillisen identiteetin rakentamisen prosessin. Sain rauhassa opetella tuntemaan vielä syvemmin itseäni, intohimojani ja osaamistani. Kävin uramuotoilun kursseja, kuuntelin lukuisia aiheen webinaareja ja luin blogiartikkeleita.


Kilpailuvoittoa ei tullut, mutta näin jälkeenpäin se tuntuu hyvältä.

Elsa Hietanen_oma suunta työelämässä

Sain ammatillisen identiteetin löytämiseen ja oman suuntaani rakentamiseen paljon apua henkilöbrändäyksen neuvoista ja aloin hyvin pian huomata, että kyseessä on itseasiassa laaja ilmiö. On paljon valmistumisen kynnyksellä olevia luovan alan tekijöitä ja jo pidempään alalla vaikuttaneita, jotka kokevat oman suunnan olevan hukassa.


On paljon valmistumisen kynnyksellä olevia luovan alan tekijöitä ja jo pidempään alalla vaikuttaneita, jotka kokevat oman suunnan olevan hukassa.

Kenties juuri tästä syystä sinäkin olet täällä blogissani. Haluat löytää selkeyttä omalle urapolullesi ja vahvistaa henkilöbrändiäsi. Seuraavat neuvot ja kysymykset ovat sinulle, joka etsit suuntaa omalle ammatilliselle identiteetillesi.


5 VINKKIÄ OMAN AMMATILLISEN SUUNNAN LÖYTÄMISEEN


1. Kokeile erilaisia asioita


Jos ei kokeile, ei voi nähdä. Kaikki kokeilut eivät tuota onnistumista eikä jokaisesta kokeilusta löydy sitä omaa suuntaa. Aivan yhtä tärkeää kokemusta kuin se, mistä nauttii ja minkä tekemisessä loistaa on se, mikä ei tunnu itselle mieluistalta.


>>> Millaisia kokemuksia minulla on? Mitä olen oppinut kokemuksistani? Mitä haluaisin vielä kokea? Missä asioissa haluaisin kehittyä?


2. Opettele tuntemaan itsesi


Tiedän, saatat kokea, että helpommin sanottu kuin tehty. Itse olen edelleen matkalla tässä ja tulen ehkä aina olemaankin. Kuitenkin joka kerta, kun oivaltaa omasta toiminnastaan, vahvuuksistaan, unelmistaan ja tarinastaan jotain uutta, on seuraavien päätösten tekeminen elämässä helpompaa.


>>> Mitä rakastan tehdä? Millaiset asiat saavat minut innostumaan? Millaisina hetkinä koen olevani parhaimmillani? Missä ovat heikkouteni?


3. Ole valmis päästämään irti


Rohkaisen aina unelmoimaan suuria ja ottamaan konkreettisia askelia kohti omia unelmia. Usein tällaisen vinkin antamisesta puuttuu muistutus siitä, että jostain täytyy usein luopua saadakseen jotain muuta tilalle. Ole siis valmis päästämään irti jostain turvallisesta, hankalasta, aikaa vievästä tai paikallaan pitävästä, jotta voisit päästä eteenpäin.


>>> Mikä estää minua menemästä eteenpäin? Millaisista asioista pidän kiinni tottumuksesta ja turvallisuuden tunteesta? Mistä voisin vapautua?


4. Juttele muiden kanssa


Tarvitsemme muita ihmisiä. On tärkeää saada reflektoida ajatuksiaan ja ideoitaan toisten kanssa. Muilta ihmisiltä voi myös kuulla arvokkaita oppeja ja kokemuksia evääksi matkallesi. Et myöskään koskaan voi tietää, ketä sinä voisit tarinallasi auttaa.


>>> Kenen työtä tai elämää ihailen? Millaista rohkaisua kaipaisin? Kuka voisi antaa minulle neuvoja? Kenelle voisin kertoa unelmistani? Missä asioissa minulta pyydetään apua?


5. Ole rohkea


Itsetutkiskelu, eteenpäin kulkeminen ja oman suunnan pohdiskelu voi tuntua suurelta ja pelottavalta. Rohkaisen sinua. Uskon, että voit lopulta saada paljon enemmän kuin menettää. Ole rohkea kokeilemaan, tutkimaan, puhumaan, erehtymään ja oppimaan.


>>> Mitä tekisin, jos minun ei tarvitsisi ajatella taloudellisia, ajallisia tai muita rajoitteita? Mitä tekisin, jos minulla olisi enemmän rohkeutta ja itsevarmuutta? Mitä tekisin, jos en pelkäisi muiden mielipiteitä?Avainsanat: brändivalmennus, sparraus, brändisparraus, sparraaja, valmentaja, uravalmentaja, brändivalmentaja, potentiaali, täysi potentiaali, unelmatyö, unelmien tavoittelu, unelmointi, tavoitteet, päämäärät, menestystarina, menestystarinan luominen, menestyminen

bottom of page